Ενημέρωση για την Ασφάλεια και Υγιεινή των Τροφίμων

Είναι εφικτή η εκπαίδευση του εγκεφάλου σε υγιεινή διατροφή
28 Αυγούστου 2014
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πει κανείς όχι στο πρόχειρο φαγητό. Πατάτες, τσιπς, κέικ, μπισκότα, μπιφτέκι, πίτσα, μας κοιτάζουν μας στο σούπερ μάρκετ, κάνοντας τη σαλάτα π.χ απωθητική. Αλλά το οτι είναι νόστιμα, δεν είναι ο μόνος λόγος που προτιμούμε το πρόχειρο φαγητό.

Η διατροφή με ανθυγιεινά τρόφιμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου, σε υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, οπότε θα επιδιώκουμε να φάμε ένα μήλο περιχυμένο με σοκολάτα, παρά να το φάμε σκέτο.

Είναι εφικτή η εκπαίδευση του εγκεφάλου σε υγιεινή διατροφήΑλλά δεν χάθηκε το παιχνίδι. Μια νέα πιλοτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Diabetes, δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε σταδιακά τον εγκέφαλο να προτιμά υγιεινά τρόφιμα πάνω από τα τρόφιμα διατροφικά σκουπίδια, ακυρώνοντας την εθιστική δύναμη των ανθυγιεινών τροφών.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με ανωμαλίες στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο αν μπορεί να αντιστραφεί. Για να ρίξει φως σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts πραγματιοποίησαν μεέτη στην οπία συμμετείχαν 13 υγιείς, ενήλικες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άνδρες και γυναίκες. Οκτώ από τους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα ειδικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που σχεδιάστηκε από τους ερευνητές, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και τοποθετήθηκαν σε λίστα αναμονής για το πρόγραμμα.

Στην ομάδα παρέμβασης δίνονταν ελεγχόμενες μερίδες, οι συνταγές είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνουν την πείνα, όπως η παροχή 25% της ενέργειας από πρωτεΐνη και το λίπος και το 50% από χαμηλούς υδατάνθρακες GI. Τους ενημέρωσαν επίσης σχετικά με την επιλογή σνακ και για ομοιόμορφα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων.

Για να διερευνήσουν κατά πόσον το πρόγραμμα θα μπορούσε να αλλάξει το νευρικό κύκλωμα, οι ερευνητές πήραν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), πριν οι συμμετέχοντες σκορπιστούν σε ομάδες, και αυτό το επανέλαβαν έξι μήνες αργότερα. Οι σαρώσεις χρησιμοποιήθηκαν για να διερευνηθεί η δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται 'ραβδωτό σώμα' και που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην επεξεργασία της ανταμοιβής.

Όταν οι συμμετέχοντες της διατροφής με χαμηλές θερμίδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα της ομάδας έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα στα κέντρα ανταμοιβής τους. Η ενεργοποίηση του κέντρο ανταμοιβής επίσης μειώθηκε σημαντικά στην εμφάνιση ανθυγιεινής διατροφής, δηλ. διατροφής με τρόφιμα υψηλών θερμίδων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει οι συμμετέχοντες επιβραβεύτηκαν στην υγιεινή διατροφή.

"Το πρόγραμμα απώλειας βάρους έχει σχεδιαστεί στο να αλλάζει την αντίδραση των ανθρώπων σε διάφορα τρόφιμα και η μελέτη μας δείχνει πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη, φάνηκαν να προτιμούν τα πιο υγιεινά τρόφιμα", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Sai Krupa Das σε δελτίο ειδήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί έχουν ήδη παρατηρήσει ότι η μελέτη αυτή είναι πολύ μικρή, γι 'αυτό είναι δύσκολο να είναι κανείς σίγουρος για τα αποτελέσματα. Επιπλέον, η διατροφική αυτοσυγκράτηση ήταν διαφορετική μεταξύ των δύο ομάδων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ωστόσο, εκτενέστερες μελέτες στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα και πράγμα που θα επικυρώσει αυτού του είδους τις μελέτες.

Πηγή: IFLSciense.com

ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σε περίπτωση που επιθυμείτε εκπόνηση ειδικής μελέτης H.A.C.C.P. ή τη διεξαγωγή εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος όπως ISO 22000, IFS, BRC, BRC IoP , κλπ, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στα προγραμματισμένα σεμινάρια του e-haccp, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) του φωτογραφικού υλικού της ιστοσελίδας ανήκουν αποκλειστικά στο e-haccp.org
Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις τροφίμων που μας έδωσαν την άδεια να φωτογραφήσουμε τον επαγγελματικό τους χώρο!

Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική

Καρυοφύλλης Απόστολος Χ.
Φυλής 50, Καματερό, 13451
Τηλέφωνο: 210.2322572

Cafe - Bar - Bistro
Cafe εννέα - Μπόνης Ευάγγελος
Πλατεία Αγίου Τρύφωνα, Παλλήνη, 15351
Τηλέφωνο: 210.3033980 & 6940.290.077 
   
Το Σερραϊκόν

Παραδοσιακή Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης
Αγ. Δημητρίου 222, Αγ. Δημήτριος, 17341
Τηλέφωνο: 210.9322100
E-mail: serraikon@mpougatses.gr

Green Garden

Οπωροπωλείο
ΤΣΟΓΚΑ ΜΑΡΙΝΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.
Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ 9, Παλλήνη, 15351
Τηλέφωνο: 210.6032252