Συχνές ερωτήσεις

01. Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται το e-haccp.org;
Το e-haccp.org είναι μια Διαδικτυακή Εφαρμογή Τεκμηρίωσης του συστήματος H.A.C.C.P. και απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων.
02. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το e-haccp.org;

Το e-haccp.org προσφέρει:
α). ΟΛΟ το φάκελο τεκμηρίωσης συστήματος HACCP (όλο το απαραίτητο υλικό με τη μέθοδο παραγωγής και διάθεσης της επιχείρησης), ηλεκτρονικά και εκτυπωμένο με ταχυδρομική αποστολή και
β). Εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας των Τροφίμων.

03. Η επιχείρησή μου δεν υπάρχει στο e-haccp.org. Τι πρέπει να κάνω;
Εάν ο κλάδος της επιχείρησής δεν είναι ενεργοποιημένος στην ιστοσελίδα του e-haccp.org, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να ενημερωθείτε για το χρόνο ανάρτησής του.
04. Πώς θα επιλέξω σωστά το φάκελο τεκμηρίωσης για την επιχείρησή μου, όταν η δραστηριότητα της είναι πολλαπλή;

Η επιλογή του φακέλου τεκμηρίωσης θα πρέπει να γίνει με βάση την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης. Στη συνέχεια κατά την εισαγωγή της επιχείρησή σας στην εφαρμογή, θα πρέπει να δηλώσετε τους τρόπους Πώλησης / Διάθεσης καθώς και Παραγωγής / Εμπορίου τους οποίους εφαρμόζετε για να λάβετε τα σχετικά αρχεία.

05. Πώς μπορώ να αποκτήσω το φάκελο τεκμηρίωσης HACCP μέσω του e-haccp.org;
Μπορείτε να αποκτήσετε το φάκελο τεκμηρίωσης HACCP ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1). εγγραφή και επιβεβαιώση στο e-haccp.org
2). εισαγωγή των στοιχείων της επιχείρησής σας
3). επιβεβαίωση και πληρωμή της παραγγελίας και κατέβασμα του φακέλου ΑΜΕΣΑ
06. Ποιο είναι το κόστος του φακέλου HACCP;

Το κόστος ψηφιακού υλικού του φακέλου τεκμηρίωσης HACCP είναι αναρτημένο σε πλαίσιο, στο τέλος της σελίδας κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας και κυμαίνεται από 90,00 € έως 310,00 € ανάλογα με την πολυπλοκότητα των διεργασιών της κάθε επιχείρησης. Αν επιθυμείτε την εκτύπωση & την ταχυδρομική αποστολή του φακέλου υπάρχει επιβάρυνση 60,00 €.

07. Πώς γίνεται η ηλεκτρονική πληρωμή για το φάκελο μέσω του e-haccp.org;
Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά με τις παρακάτω κάρτες:
 • Πιστωτικές κάρτες
 • Προπληρωμένες κάρτες (για αγορές μέσω internet)
 • Xρεωστικές κάρτες (αυτόματης ανάληψης χρημάτων)
08. Πώς μπορώ να έχω υπηρεσίες μέσω του e-haccp.org ενώ δεν έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο;
Η διαδικασία απόκτησης έιτε του φακέλου τεκμηρίωσης HACCP είτε των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, μπορούν να πραγματοποιηθούν για λογαριασμό σας από έναν Συνεργάτη του e-haccp.org, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
09. Συνεργάτης του e-haccp μου ζήτησε να πληρώσω σε αυτόν και να μου φέρει το φάκελο. Τι πρέπει να κάνω;
Οι υπηρεσίες της εφαρμογής του e-haccp παρέχονται διαδικτυακά και η ολοκλήρωση της πληρωμή τους πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά. Το e-haccp δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν συνεργάτη του να εισπράττει οποιοδήποτε ποσό για λογαριασμό του. Η πληρωμή του αντιτίμου σε συνεργάτη μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ στην περίπτωση συμφωνίας και ΜΟΝΟ για λόγους διευκόλυνσης στην περίπτωση κατά την οποία ο πελάτης δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής με έναν από τους διαθέσιμους τρόπους. Αυτό γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των δύο μερών και το e-haccp δεν αναγνωρίζει καμία συναλλαγή η οποία δεν ακολούθησε την ηλεκτρονική διαδικασία.
10. Συνεργάτης του e-haccp μου πρότεινε επιπλέον υπηρεσίες. Ποια είναι η θέση του e-haccp;
Το e-haccp παρέχει τις υπηρεσίες που αναγράφονται στην ενότητα ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCΡ. Κάθε άλλη υπηρεσία (παρακολούθηση του φακέλου, εσωτερικές επιθεωρήσεις, αξιολόγηση προμηθευτών κα), που συμφωνείται με τρίτο πρόσωπο, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το e-haccp δεν δεσμεύει την εταιρεία και δεν τιμολογείται από αυτήν. Η ανάθεση σε συνεργάτη υπηρεσιών πέραν αυτών που παρέχονται μέσω της εφαρμογής e-haccp πραγματοποιείται με αποκλειστική ευθύνη του πελάτη και το e-haccp δεν φέρει καμία ευθύνη για την ποιότητα και το αποτέλεσμα των υπηρεσιών αυτών.
11. Η απόκτηση και μόνο του φακέλου Τεκμηρίωσης HACCP με καλύπτει έναντι των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς;
Οχι, και μόνο η απόκτηση του φακέλου Τεκμηρίωσης του Συστήματος Αυτοελέγχου (HACCP) ΔΕΝ σας καλύπτει έναντι των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο Φάκελο τεκμηρίωσης και να τηρεί τα σχετικά αρχεία.
12. Ποιά είναι η πολιτική του e-haccp.org σε θέματα επιστροφής χρημάτων και πιστώσεις;
Στο e-haccp ΔΕΝ πραγματοποιούνται επιστροφές χρημάτων ή πιστώσεις.
Ελέξτε προσεκτικά στην καρτέλα "Επιβεβαίωση αγορών" τα προϊόντα που έχετε επιλέξει και τις χρεώσεις που έχουν γίνει. Σε περίπτωση που επιθυμείτε οποιαδήποτε αλλαγή γύριστε στο "Καλάθι αγορών" πατώντας "Αλλαγή στην παραγγελία" διαφορετικά προχωρήστε στην πληρωμή, χωρίς να έχετε καμία απαίτηση επιστροφής χρημάτων, μετά την ολοκλήρωσή της.
13. Πώς μπορώ να αποκτήσω πιστοποιητικό HACCP για την επιχείρησή μου;

Για να αποκτήσετε πιστοποιητικό HACCP για την επιχείρησή σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Συμβούλων του e-haccp.

01. Τι είναι το HACCP;
Το HACCP είναι ένα σύνολο (ή σύστημα) αρχών και κανόνων που σχετίζονται με την σύντμηση των λέξεων "Hazard Analysis and Critical Control Points" = "Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου".
Το HACCP δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση στην διαχείριση της ασφάλειας ποτών και τροφίμων δηλαδή στην παραγωγή ασφαλών και αποδεκτών τροφίμων. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να εξαλείψει επεισόδια όπως: τροφικές δηλητηριάσεις, αρρώστιες, κατανάλωση μη ασφαλών ποτών και τροφίμων ή την ύπαρξη ανεπιθύμητων ουσιών ή ξένων σωμάτων. Το σύστημα HACCP βασίζεται στον εντοπισμό, την επίβλεψη, την αποτελεσματική διαχείριση και την απομάκρυνση της επικινδυνότητας που μπορεί να προκύψει κατά την διαδικασία παραγωγής ή σύνθεσης αλλά και κατά τη μεταφορά ή διανομή τροφίμων και ποτών. Ως "επικινδυνότητα" μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας στον καταναλωτή.
02. Η τήρηση του συστήματος HACCP είναι υποχρεωτική ή προαιρετική;

Η τήρηση συστήματος HACCP είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
Οι επιχειρηματίες που με οποιοδήποτε τρόπο παράγουν, εμπορεύονται, διαχειρίζονται ή προσφέρουν τρόφιμα στους καταναλωτές, είναι υποχρεωμένοι για τη θέσπιση, την εφαρμογή και την τήρηση μιας συνεχούς & μεθοδευμένης σειράς ενεργειών που θα βασίζεται στις αρχές του συστήματος HACCP, σύμφωνα με:
α. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο & Συμβούλιο για την Υγιεινή των τροφίμων: άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 και
β). Ελληνική νομοθεσία: Υγειονομική Διάταξη με αριθ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/ ΦΕΚ 2718/ Β/ 08-10-2012.

03. Η εκπαίδευση του προσωπικού στις επιχειρήσεις τροφίμων είναι υποχρεωτική;
Η εκπαίδευση του προσωπικού στις επιχειρήσεις τροφίμων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
Οι υπεύθυνοι τήρησης του συστήματος HACCP οφείλουν να απασχολούν εργαζόμενους που έχουν καταρτιστεί στο 10ώρο εκπαιδευτικό σεμινάριο "Βασικές Αρχές HACCP".
04. Ποιός είναι ο σκοπός της μελέτης HACCP
Η μελέτη HACCP έχει ως σκοπό να:
 • περιγράψει την τεκμηρίωση που έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων,
 • εξασφαλίσει τη συμμόρφωση του συστήματος που θα εφαρμοστεί, με τις αρχές HACCP και τη νομοθεσία,
 • τεκμηριώσει τη συμμόρφωση αυτή στα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως είναι οι αρμόδιες αρχές ελέγχου τροφίμων, οι πελάτες και οι καταναλωτές.
05. Τι είναι κίνδυνος στο τρόφιμο;
Κινδυνος στο τρόφιμο είναι το αίτιο εκείνο, που όταν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται ο κατάλληλος έλεγχος του, μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.
Οι κίνδυνοι στο τρόφιμο μπορεί να είναι:
 • Χημικές μολύνσεις: συνήθως κατά τα στάδια παραγωγής των τροφίμων/ποτών, για παράδειγμα από υπολείμματα χημικών ουσιών όπως φαρμάκων, τα οποία δεν απομακρύνθηκαν σωστά στα τελικά στάδια παραγωγής/διάθεσης.
 • Βιολογικές μολύνσεις: προσβολή του προϊόντος από κάποιο μικροοργανισμό/μικρόβιο.
 • Φυσικοί κίνδυνοι: η ευρύτερη κατηγορία στην οποία ανήκουν τα υπόλοιπα αίτια μόλυνσης των τροφίμων, όπως αλλοίωση της συσκευασίας τους κ.α.
06. Tι είναι ανάλυση κινδύνου;
Το κυριότερο βήμα για να συστήσουμε τα ειδικά υγειονομικά μέτρα βάσει του HACCP είναι ο εντοπισμός των κινδύνων.
Μέσω της διαδικασίας της Ανάλυσης Κινδύνου εξετάζεται η κάθε κατηγορία τροφίμων και ποτών ως προς το βαθμό επικινδυνότητάς της. Αναλύονται οι κίνδυνοι τους οποίους ενδέχεται να αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα και γίνεται μια εκτίμηση σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η ποσότητα των προϊόντων και η υγεία των καταναλωτών (προσδιορισμός σημείων ελέγχου και κρίσιμων σημείων ελέγχου).
07. Τι είναι σημείο ελέγχου (CP) και κρίσιμο σημείο ελέγχου (CCP);
Σημείο ελέγχου (CP) είναι κάθε στάδιο επεξεργασίας ενός τροφίμου στο οποίο ο παραγωγός μπορεί να εφαρμόσει τα υγειονομικά μέτρα που έχει ορίσει, για να αποτρέψει τον κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του προϊόντος του.
Ειδικότερα το κρίσιμο σημείο ελέγχου (CCP) λέγετε κρίσιμο, επειδή στη φάση αυτή δίνεται στον παραγωγό η τελευταία δυνατότητα στην παραγωγική διαδικασία να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα που θα του επιτρέψουν να παράγει ένα ασφαλές προϊόν.
Aπώλεια του ελέγχου στα κρίσιμα αυτά σημεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή του κινδύνου και επιπτώσεις στην ασφάλεια του τροφίμου (π.χ. παστερίωση γάλακτος: αν στο παραγωγικό αυτό στάδιο δεν γίνεται έλεγχος για την επιβίωση μικροοργανισμών, που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η παραμονή τους στο γάλα πιθανόν να έχει επίπτωση στην ασφάλεια του τυριού).
08. Τι είναι κρίσιμο όριο;
Η μέγιστη ή ελάχιστη τιμή μιας παραμέτρου που ελέγχεται σε ένα κρίσιμο σημείο ελέγχου, ώστε να αποτραπεί ή περιοριστεί η εμφάνιση ενός κινδύνου σε αποδεκτά επίπεδα (π.χ. θερμοκρασία - χρόνος παστερίωσης). Ο καθορισμός κρίσιμων ορίων βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα ή και σε νομοθετικές ρυθμίσεις.
09. Ποιες ωφέλειες προκύπτουν από την εφαρμογή του HACCP;
Οι κυριότερες ωφέλειες που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος HACCP είναι:
 • η εγγύηση της παραγωγής ασφαλών και αποδεκτών τροφίμων,
 • το πλεονέκτημα της επιχείρησης όταν έρχεται σε επαφή με δημόσιους οργανισμούς υγείας αλλά και με συνεργάτες/πελάτες αποδεικνύοντας με τεκμηριωμένο τρόπο το υψηλό επίπεδο φροντίδας για την ασφάλεια των προϊόντων και την υγιεινή της παραγωγής,
 • την αύξηση των πιθανοτήτων για πώληση προϊόντων σε αλυσίδες υπεραγορών,
 • τη βελτιώση της εικόνας της επιχείρησης στα μάτια των εμπλεκομένων μερών και πελατών.
10. Πως ξεκινά η εφαρμογή του HACCP; Τι εμπλέκεται;
Η ανάπτυξη ενός συστήματος HACCP πρέπει να ξεκινήσει με την δημιουργία της επιτροπής (ή ομάδας) HACCP. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι από ανεξάρτητα τμήματα του οργανισμού. Ο ρόλος της ομάδας είναι να ορίσουν σωστά τις επικινδυνότητες κάθε προϊόντος και να σχεδιάσουν ένα αξιόπιστο σύστημα για την παρεμπόδιση αυτών των επικινδυνοτήτων. Πιο συγκεκριμένα: Τα δύο πρώτα γράμματα στο HACCP (δηλ: ΗΑ) είναι τα αρχικά του "Hazard Analysis" που σημαίνουν Ανάλυση Επικινδυνότητας και πιο συγκεκριμένα:
 • Τον εντοπισμό όλων των πιθανών κινδύνων (βιολογικών και μικροβιολογικών, φυσικών και χημικών) που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν κατά την διαδικασία της παραγωγής ή διάθεσης τροφίμων.
 • Την εξακρίβωση της προέλευσης του κινδύνου.
 • Την πραγματοποίηση αποτελεσματικών βημάτων που θα εξαλείψουν ή μειώσουν σε αποδεκτό επίπεδο την επικινδυνότητα (συνήθως αυτά είναι ορθής υγιεινής πρακτικής).
 • Να κριθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανόν να συμβεί στην πραγματικότητα. Τα επόμενα τρία γράμματα στο HACCP (δηλ: CCP) είναι τα αρχικά του "Critical Control Points" που σημαίνουν Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου. Αυτό με την σειρά του σημαίνει:
 • Τον εντοπισμό των κύριων σημείων πάνω στη διαδικασία της παραγωγής τροφίμων κατά τα οποία αν η διαδικασία δεν διεκπεραιωθεί σωστά, τότε θα καταστεί αδύνατον να εντοπιστεί ή διορθωθεί το σφάλμα και να προχωρήσει στο επόμενο σημείο.
 • Για κάθε ορισμένο κρίσιμο σημείο ελέγχου θα πρέπει να καθοριστούν και τα κρίσιμα όρια που αν ξεπεραστούν θα σημαίνει ότι το προϊόν θα είναι ελαττωματικό και κατά πάσα πιθανότητα μη ασφαλές
 • Την δημιουργία οδηγιών σε κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου που θα παρακολουθεί το τι συμβαίνει.
 • Τον ορισμό του ποιος είναι υπεύθυνος για να κάνει διορθωτική ενέργεια σε περίπτωση που το κρίσιμο όριο ξεπεραστεί, και το τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση.
 • Τη πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί.
 • Την διατήρηση αρχείων και εγγραφών που να αποδεικνύουν ότι το σύστημα βρίσκεται υπό έλεγχο. Για να λειτουργεί σωστά ένα σύστημα HACCP χρειάζεται όλες τις ορθές πρακτικές που διασφαλίζουν την ατομική υγιεινή, συντήρηση μηχανημάτων και κτιριακών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο οποιασδήποτε αλλοίωσης, την δέσμευση της διοίκησης, κτλ. Αυτά όλα συχνά ελέγχονται και από κρατικούς φορείς. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το HACCP βασίζεται στο πόσο ορθά αναλύουμε και κρίνουμε την επικινδυνότητα και την πιθανότητα εκδήλωσης συγκεκριμένων κινδύνων. Η ορθή πρακτική της υγιεινής αποτελεί την βάση κάθε συστήματος HACCP, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά to HACCP. Το σύστημα HACCP και οι διαδικασίες του θα πρέπει να τεκμηριώνονται, και να εξασφαλίζεται ότι οι τεκμηριωμένες διαδικασίες εφαρμόζονται και στην πράξη. Εάν εφαρμόζεται στην επιχείρηση και σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001, τότε αρκετές από τις απαιτήσεις του HACCP θα ικανοποιούνται ήδη ή θα μπορούν να εξελιχθούν πολύ εύκολα. Όταν το σύστημα σχεδιαστεί και εφαρμοστεί, τότε χρειάζονται εσωτερικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί η επαρκής συνέχειά του.
11. Τι είναι διορθωτική ενέργεια;
Διορθωτική ενέργεια είναι η διαδικασία που πραγματοποιεί ο υπεύθυνος μιας επιχείρησης τροφίμων όταν διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων ότι οι τιμές των παραμέτρων έχουν αποκλίνει από τα όρια που έχουν καθοριστεί.
12. Τι είναι έλεγχος των κρίσιμων σημείων ελέγχου;
Έλεγχος των κρίσιμων σημείων ελέγχου είναι το σύνολο των ενεργειών που γίνονται προκειμένου να εκτιμηθεί ότι οι τιμές των παραμέτρων των κρίσιμων σημείων ελέγχου βρίσκονται σε αποδεκτά όρια. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά παρατηρήσεων, επιθεωρήσεων, μετρήσεων ή/και δειγματοληψιών, καθώς και την καταγραφή των αποτελεσμάτων των ενεργειών αυτών.
13. Τι εξυπηρετεί η πιστοποίηση κατά HACCP;
Από την στιγμή που το σύστημα HACCP έχει εγκατασταθεί και εφαρμόζεται, μπορεί να επιθεωρηθεί από ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα. Μετά από μία επιτυχή επιθεώρηση του συστήματος από έναν έγκυρο φορέα πιστοποίησης, θα εκδοθεί στην επιχείρηση ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό κατά HACCP. Το πιστοποιητικό αυτό προβάλλει την απόδειξη ότι ο οργανισμός σας είναι δεσμευμένος ως προς τα θέματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων και ότι έχει και λειτουργεί με προθυμία μία ασφαλή παραγωγή και διάθεση. Η πιστοποίηση παρέχει επίσης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προβολή και διαφήμιση της επιχείρησης όπως επίσης και βελτιώνει σταθερά την εικόνα της επιχείρησης στα μάτια των ευαισθητοποιημένων φορέων, των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων.
14. Η πιστοποίηση του συστήματος HACCP είναι υποχρεωτική;
Η πιστοποίηση του συστήματος HACCP ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Υποχρέωση έχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων στην εφαρμογή του. Ωστόσο αν ο επιχειρηματίας θέλει να αποδείξει στους πελάτες του ότι εφαρμόζει τις αρχές HACCP, τού είναι χρήσιμη η απόκτηση ενός πιστοποιητικού.
15. Πόσος χρόνος απαιτείται για την εφαρμογή του συστήματος HACCP;

Ο χρόνος ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός συστήματος HACCP εξαρτάται από παράγοντες όπως:


 • η πολυπλοκότητα των διεργασιών της επιχείρησης,
 • ο αριθμός των απασχολούμενων της επιχείρησης,
 • η δέσμευση της επιχείρησης και
 • η κατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής της.
  Για μικρές επιχειρήσεις με μικρό αριθμό ατόμων, απλές διεργασίες διαχείρισης των τροφίμων, που δεν απαιτούν σημαντικές αλλαγές στην υλικοτεχνική υποδομή, ο χρόνος κυμαίνεται από 1 εβδομάδα έως 2 μήνες.
16. Τι είναι ορθή πρακτική υγιεινής (GHP);
Τα γενικά υγειονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζει μια επιχείρηση τροφίμων για την αποτελεσματική διαχείριση όλων των πηγών μόλυνσης σε επίπεδο εγκατάστασης και διαδικασιών με στόχο την παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
Στη πράξη, η ορθή υγιεινή πρακτική είναι η εφαρμογή των γενικών απαιτήσεων υγιεινής που καθορίζονται από τον κανονισμό (ΕΚ) 852/2004. Με τις απαιτήσεις αυτές συμμορφώνεται ο υπεύθυνος της επιχείρησης προκειμένου να ελέγχει τους κινδύνους.
Όμως σε μια επιχείρηση τροφίμων, όπως είναι η γαλακτοκομική μονάδα, που ακολουθεί σύνθετο τρόπο λειτουργίας προκειμένου να παραχθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. επεξεργασία νωπού γάλακτος, ειδικές τεχνικές παραγωγής), μπορεί να υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι για την ασφάλεια τους. Στη περίπτωση αυτή ο υπεύθυνος της επιχείρησης θα πρέπει να εφαρμόσει πρόσθετα ή ειδικά υγειονομικά μέτρα για να αποτρέψει την εμφάνιση κάθε πηγής κινδύνου.
17. Ποια η σχέση ορθής υγιεινής πρακτικής και HACCP;
Για να διασφαλιστεί η παραγωγή ασφαλών τροφίμων πρέπει ο υπεύθυνος της επιχείρησης να εφαρμόζει ένα σύνολο υγειονομικών μέτρων, γενικών και ειδικών, που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη κάθε πιθανού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τροφίμων με επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή. Αυτό αποτελεί το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, το οποίο στην υγιεινή των τροφίμων ερμηνεύεται ως το αποτέλεσμα της εφαρμογής κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και διαδικασιών με βάση τις αρχές του HACCP.

Οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής:
 • εφαρμόζονται πρωταρχικά σε μια επιχείρηση τροφίμων
 • αποτελούν το θεμέλιο για την εφαρμογή του HACCP και
 • τελικά ενσωματώνονται στο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.

Η εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί απαίτηση για την λειτουργία των επιχείρησεων υγιειονομικού ενδιαφέροντος πριν την εφαρμογή των διαδικασιών με βάση τις αρχές του HACCP.

18. Για ποιους λόγους μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από τον ΕΦΕΤ;
Συνήθως επιβάλλονται πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ με την αιτιολογία:
 • Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
 • Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
 • Απόσυρση προϊόντων λόγω διακοπής της ψυκτικής αλυσίδας χωρίς ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.
 • Μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
 • Μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση (προϊόντα τα οποία δεν έφεραν επισήμανση στην ελληνική γλώσσα).
 • Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
 • Απουσία βιβλιαρίων υγείας.
 • Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
 • Παραπλάνηση του καταναλωτή.
 • Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας σε επανέλεγχο.
 • Υλικά και αντικείμενα που προορίζονταν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
 • Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή.
 • Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού.
 • Έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησης.
 • Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με το σύστημα HACCP.

Τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) του φωτογραφικού υλικού της ιστοσελίδας ανήκουν αποκλειστικά στο e-haccp.org
Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις τροφίμων που μας έδωσαν την άδεια να φωτογραφήσουμε τον επαγγελματικό τους χώρο!

Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική

Καρυοφύλλης Απόστολος Χ.
Φυλής 50, Καματερό, 13451
Τηλέφωνο: 210.2322572

Cafe - Bar - Bistro
Cafe εννέα - Μπόνης Ευάγγελος
Πλατεία Αγίου Τρύφωνα, Παλλήνη, 15351
Τηλέφωνο: 210.3033980 & 6940.290.077 
   
Το Σερραϊκόν

Παραδοσιακή Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης
Αγ. Δημητρίου 222, Αγ. Δημήτριος, 17341
Τηλέφωνο: 210.9322100
E-mail: serraikon@mpougatses.gr

Green Garden

Οπωροπωλείο
ΤΣΟΓΚΑ ΜΑΡΙΝΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.
Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ 9, Παλλήνη, 15351
Τηλέφωνο: 210.6032252